Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

τοποθέτηση σε "καλαθάκι" ενός απολιθώματος (Αμμωνίτης του τύπου Coroniceras Reynesis).Putting a fossil (ammonite Coroniceras Reynesis) in a bezel.

Ενα πανάρχαιο απολίθωμα ο αμμωνίτης.
-Οι Αμμωνίτες ήταν μαλάκια, προϊόντα εξέλιξης των ναυτιλοειδών στην Ανώτερη Δεβόνια περίοδο 359,2 ± 2,5 εκατομμύρια έτη π.π. Αναπτύσσοντας χιλιάδες διαφορετικά είδη κατέκλυσαν το θαλάσσιο περιβάλλον έως την Ύστερη Κρητιδική περίοδο 65,5 ± 0,3, οπότε και εξαφανίστηκαν ως τάξη. Η μεγάλη διασπορά κατά την περίοδο εξάπλωσής τους καθιστά τους αμμωνίτες σημαντικά καθοδηγητικά απολιθώματα για τη χρονολόγηση πετρωμάτων. Στην Ελλάδα σημεία με ιδιαίτερη παρουσία αμμωνιτών στο απολιθωματικό αρχείο είναι η Χίος και η Αργολίδα.Από άποψη εσωτερικής κατασκευής ελάχιστα είναι γνωστά για τους αμμωνίτες, καθώς μόνο ένα μικρό τμήμα του πεπτικού συστήματος και μια κύστη (η οποία εικάζεται ότι ήταν μελανηφόρος κύστη, που χρησίμευε για την αποθήκευση και εκτόξευση μελάνης, όπως στα σημερινά κεφαλόποδα) έχουν διασωθεί (τα μαλακά μέρη δεν απολιθώνονται). Εικάζεται ότι είχαν πλοκάμια (σε άγνωστο αριθμό), με τα οποία παγίδευαν τη λεία τους.)
-Έπειδή στη συλλογή μου υπάρχουν πετρώματα και απολιθώματα,σκέφτηκα να "δέσω" αυτό το απολίθωμα σε ένα ιδιαίτερο μενταγιόν ,χωρίς καμμιά μηχανική επέμβαση επάνω του.Φυσικά η μορφή του "καλαθιού" ακολούθησε το σχήμα του απολιθώματος με σεβασμό!Να το αποτέλεσμα....

6 σχόλια:

 1. Πρωτα από όλα θέλω να σε ευχαριστίσω για τα δωράκια σου!!!!Με εκανες πολύ χαρούμενη!!!Μου άρεσαν πάρα πολύ και νομίζω ότι θα τα φορέσω σαν του γαιδάρου το σωμάρι!!!!! Ισως είναι η συναισθηματική αξία αλλά τα λάτρεψα!!!Αυτό που εφτιαξες είναι πολυ ομορφο και δεν ήξερα τι είναι μέχρι τώρα .Το καλοκαίρι τα ζαχάρωνα σε μια τουρίστρια που τα πουλούσε στη θάλλασα!!!!!Που τα βρίσκουμε αυτά τα πουλάνε?Πολλά φιλακια κοπελιά!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τέλειος ο αμμωνίτης σου, Δέσποινα!!!!! Εννοείται ότι δεν πρέπει να καταστρέφονται τέτοια σπάνια απολιθώματα με μηχανικές επεμβάσεις!!! Πολύ ωραία τον έντυσες με το πλεκτό 'καλαθακι' του!!!!
  Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πανέμορφο Δεσποινάκι μου!! Πολύ καλά το έδεσες προστατεύοντας το και έτσι θα το χαρείς κιόλας φορόντας το!! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, πολύ ενδιαφέρουσες!!! φιλάκια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή